การปลูกผม FUE หรือ การปลูกผมแบบเจาะ

การปลูกผม FUE หรือการปลูกผมแบบเจาะ เป็นเทคนิคการผ่าตัดปลูกผมที่ได้รับความนิยมมากที่สุดในปัจจุบัน เนื่องจากแผลเป็นมีขนาดเล็กและไม่ต้องพักฟื้นนานเมื่อเทียบกับเทคนิคเก่า

ปลูกผม FUE คืออะไร

การปลูกผมแบบ FUE (Follicular unit extraction) หมายถึง การย้ายรากผมที่แข็งแรงจากบริเวณท้ายทอยไปในบริเวณที่ต้องการ เช่น แนวผมที่ร่นหายไป ศีรษะล้านบริเวณด้านบน ฯลฯ โดย Follicular unit (FU) หมายถึง กอรากผมที่อยู่รวมกันเป็นกระจุกในหนึ่งรูขุมขน

ขั้นตอนและกระบวนการปลูกผม FUE

 1. แพทย์จะทำการตรวจสภาพผม ทั้งตำแหน่งที่จะปลูกและตำแหน่งบริจาค หากมีภาวะศีรษะเถิกก็จะทำการวาดแนวผมที่ต้องการและเทียบวัดพื้นที่เป็น ตารางเซนติเมตร
 2. เมื่อได้พื้นที่แล้วก็จะคำนวณความหนาแน่น ความหนาแน่นที่สวยงามและปลอดภัยจะอยู่ที่ประมาณ 40-50 กราฟท์/ตารางเซนติเมตรสำหรับคนไทย หรือ 40-60 กราฟท์/ตารางเซนติเมตรในคนต่างชาติ อย่างไรก็ตาม จำนวนที่เหมาะสมขึ้นกับปัจจัยอื่นๆ อีกหลายอย่าง ได้แก่ สภาพผมที่มาบริจาค ขนาดของเส้นผม ลักษณะความหยิกตรงของเส้นผม สีของเส้นผม (หงอก-ดำ) จำนวนพื้นที่โดยรวมที่ต้องการปลูก ความหนาแน่นของผมที่ท้ายทอย ฯลฯ โดยแพทย์จะช่วยให้คำแนะนำเรื่องปริมาณกราฟท์ที่เหมาะสมกับคนไข้แต่ละคน
 3. นัดวันผ่าตัดที่สะดวก โดยอาจต้องมีการงดยาหรืออาหารเสริมบางชนิดล่วงหน้า 7-10 วัน ก่อนผ่าตัดแนะนำให้พักผ่อนให้เพียงพอ
 4. วันผ่าตัดคลินิกจะทำความสะอาดด้วยการสระด้วยแชมพูฆ่าเชื้อ วาดแนวผม โกนผม ย้อมสีผมในกรณีที่มีผมขาวค่อนข้างมาก และนำผู้รับบริการเข้าห้องผ่าตัด หากมีการระบาดของเชื้อ Covid-19 ทางคลินิกจำเป็นต้องขอให้ผู้รับบริการตรวจ ATK มาจากบ้าน
 5. ผู้รับบริการรับประทานยาแก้ปวด ยาปฏิชีวนะ ยานอนหลับอ่อนๆ แล้วเข้าห้องผ่าตัด ญาติสามารถนั่งรอบริเวณที่คลินิกจัดไว้ให้หรืออาจไปธุระ แล้วทางคลินิกจะแจ้งเวลานัดรับกลับเมื่อเสร็จกระบวนการ
 6. ในห้องผ่าตัด เราจะทำการตรวจวัดชีพจรและค่าออกซิเจน รวมทั้งอัตราการเต้นหัวใจอีกครั้ง และผู้รับบริการนอนคว่ำเพื่อทำการฉีดยาชาที่ท้ายทอย ขั้นตอนนี้กินเวลาประมาณ 15 นาที
 7. เมื่อยาชาเฉพาะที่ออกฤทธิ์เต็มที่ ศัลยแพทย์จะเริ่มการเจาะดึงรากออกมา โดยเครื่องมือพิเศษ ในเวลานี้จะไม่รู้สึกเจ็บเลยเพราะฤทธิ์ยาชา และส่วนใหญ่จะหลับจากยานอนหลับอ่อนๆ ขั้นตอนนี้ใช้เวลา ประมาณ 1-3 ชม. ขึ้นกับปริมาณกราฟท์ที่ต้องการปลูก
 8. หลังจากเจาะรากผมได้ครบแล้ว ให้ผู้บริการเปลี่ยนเป็นท่านอนหงาย ระหว่างนี้อาจมีช่วงหยุดเพื่อให้รับประทานอาหารกลางวันซึ่งทางคลินิกจะจัดเตรียมให้
 9. เมื่อนอนหงาย ศัลยแพทย์จะทำการฉีดยาชาเฉพาะที่อีกครั้งด้านหน้าและทำการปลูกผมตามแนวที่วางไว้แต่แรก ระหว่างนี้ผู้รับบริการมักจะนอนหลับ หรือนอนฟังเพลงไปเพลินๆ ขั้นตอนนี้จะใช้เวลาประมาณ 1-3 ชม. ขึ้นกับปริมาณกราฟท์

ข้อจำกัดของการปลูกผม FUE

 1. ต้องโกนผมบริเวณด้านหลังของหนังศีรษะ โดยที่จะต้องโกนสั้นประมาณหวีรองเบอร์ 0 (หรือความยาวผมประมาณ 2-3 มิลลิเมตร) ซึ่งอาจทำให้เกิดความไม่สะดวกในผู้รับบริการบางท่าน
 1. ความหนาแน่นของผมที่ด้านหลังของศีรษะต้องเพียงพอ ในรายที่ความหนาแน่นของผมไม่เพียงพอ การปลูกผม FUE จะทำให้ผมที่ด้านหลังของศีรษะดูบางผิดปกติและไม่ธรรมชาติ

ปลูกผม FUE ราคาเท่าไหร่?

สำหรับ Shaven FUE เริ่มต้นที่ราคา 69 บาทต่อกราฟท์
(ท่านสามารถติดต่อกับทีมงานของบีเอชไอคลินิกโดยตรงเพื่อขอรายละเอียดเพิ่มเติม)

ปลูกผม FUE ดีไหม?

การปลูกผม FUE มีข้อดีต่อไปนี้ ได้แก่

 • แผลเป็นจาก FUE มีขนาดเล็ก

แผลเป็นจาก FUE มีขนาดเป็นจุดเท่ารูขุมขน ดังนั้นจึงสามารถปกปิดได้ง่ายกว่าเทคนิค FUT โดยการไว้ผมประมาณ 0.5-1 เซนติเมตรก็เพียงพอต่อการปกปิดรอยแผลเป็น

 • เจ็บน้อยกว่าและใช้ระยะเวลาพักฟื้นน้อยกว่า

แผลจาก FUE มักจะใช้เวลา 5-7 วัน แผลก็เกือบจะปิดสนิทแล้ว อาจจะมีอาการเจ็บที่หนังศีรษะด้านหลังได้ในช่วง 1-3 วันแรก แต่ส่วนใหญ่แล้วคนไข้ก็จะสามารถกลับไปใช้ชีวิตได้ปกติ อีกทั้งการบาดเจ็บต่อหนังศีรษะข้างเคียงนั้นไม่มาก

 • แพทย์สามารถเลือกกอผมที่ดูแข็งแรงได้สะดวกกว่าแบบ FUT

ศัลยแพทย์สามารถเลือกเจาะรากผมที่ดูแข็งแรง คุณภาพดีที่สุดมาใช้ปลูกผมได้และยังสามารถเจาะเอาผมหรือขนจากร่างกายส่วนอื่นมาใช้ได้เพื่อเสริมความหนาแน่นของผมที่ปลูก เช่น ย้ายจากหนวดหรือเครามาที่หนังศีรษะ

การดูแลตัวเองหลังปลูกผม FUE

 1. หลังปลูกผมเสร็จแล้ว ทางคลินิกจะเช็ดทำความสะอาด และเป่าผมให้แห้ง ปิดแผลด้วยผ้าก๊อสและวัสดุปิดแผล พันผ้าที่ศีรษะและรัดบางๆด้วย head band (แถบรัดศีรษะ) และใส่หมวกหรือสวมผ้าคลุมผมที่ทางคลินิกจัดเตรียมไว้ให้
 2. นัดล้างแผล หรือสระผมในวันถัดไป

คำถามที่พบบ่อย

Q: ระยะเวลาการพักฟื้นหลังการปลูกผมแบบ FUE คือเท่าไร?

 A: การฟื้นตัวเป็นไปอย่างรวดเร็ว! โดยปกติอาการปวดจะหายไปภายในไม่กี่วัน และผู้ป่วยส่วนใหญ่สามารถกลับมาทำกิจกรรมตามปกติได้ภายในหนึ่งสัปดาห์

Q: มีความเสี่ยงหรือภาวะแทรกซ้อนที่เกี่ยวข้องกับเทคนิค FUE หรือไม่?

 A: แม้ว่าจะมีความเสี่ยงเพียงเล็กน้อย แต่ความเสี่ยงที่อาจเกิดขึ้น ได้แก่ การติดเชื้อซึ่งเกิดขึ้นได้ยาก

Q: หลังปลูกผมแบบ FUE จะเห็นผลได้เร็วแค่ไหน?

 A: สามารถเห็นผลเบื้องต้นได้ภายใน 4-6 เดือนหลังการผ่าตัด และเห็นผลเต็มที่ใน 10-12 เดือน

Q: ปลูกผมแบบ FUE เหมาะกับผู้หญิงผมที่มีปัญหาผมร่วงหรือไม่?

 A: FUE เป็นทางเลือกสำหรับทั้งชายและหญิงที่ประสบปัญหาผมร่วง โดยมีความหนาแน่นของผู้บริจาคที่ดี โดยที่จะต้องไม่มีข้อห้ามในการปลูกผม เช่น โรคผมร่วงที่เกิดจากภูมิต่อต้านตัวเองและทิ้งรอยแผลเป็น

รีวิวปลูกผม FUE (blog รีวิวบทความสัมภาษณ์)

“ดีใจมากครับ ชีวิตผมเปลี่ยนไป” นี่คือสิ่งที่ผมพูดกับตัวเอง หลังจากประสบการณ์ที่ดีงามของผมผ่านพ้นไป ได้ประมาณ 1 ปี

สวัสดีครับผมชื่อ เมธา ครับก่อนหน้านี้ที่ผมจะได้เข้ามารู้จัก กับคุณหมอปุ้ม กุลกานต์ ที่ BHI Clinic  ผมเป็นคนหนึ่งครับ ที่ใช้ชีวิตเรียบง่ายธรรมดา แต่ไม่เคยมั่นใจในตัวเองเลย ไปไหนมาไหนต้องใส่หมวกตลอดเวลาครับ มันเริ่มต้นมานตั้งแต่ตอนผมยังเด็กๆ ครับ

ผมไม่รู้ว่ามันเกิดอะไรขึ้นกับตัวผม ศีรษะของผม  มันเริ่มจาก ผมเริ่มหลุด และร่วงไปเรื่อยๆ ทุกๆวั น เราเองก็ไม่ได้ใส่ใจอะไร แค่แปลกใจว่าทำไมเวลาอาบน้ำ สระผมแล้วผมมันร่วงเยอะจัง และก็ใช้ชีวิตแบบนั้นมาเรื่อยๆ ไม่ได้ไปหาหมอ พบหมอ หรือใช้ยาอะไรทั้งนั้น จนต่อมาผมเริ่มบางขึ้นเรื่อยๆ  บางจนแทบจะเห็นหนังหัว เริ่มมีคนทัก และสิ่งที่ทำให้ขาดความมั่นใจ จึงเริ่มมีความคิดแหละ ว่าเราควรต้องดูแล ถ้าเรายังอยากดูดีอยู่ เริ่มหายามาทา มากินครับ ในช่วงแรกแต่ว่า ก็กลัว และขี้เกียจ ที่จะใช้มัน ก็ใช้ๆ หยุดๆ พูดง่ายๆ ก็ผมเองแหละครับไม่ได้ดูแล ใส่ใจเท่าที่ควรสักเท่าไร  จนสุดท้าย ไม่เหลือเส้นผมที่จะให้ดูแลเลยครับ หัวล้านไปเลย ไปไหนมาไหนต้องใส่หมวกตลอด ไม่กล้าที่จะถ่ายรูป ไม่กล้าที่จะออกไปสังคม ไปเจอใคร จนมีเพื่อนคนหนึ่ง ผมต้องขอขอบคุรเพื่อนคนนั้นมากครับ ที่เค้าแนะนำให้มารู้จักกับคุณหมอปุ้ม กุลกานต์ ที่ BHI CLINIC เป็นหมอที่เชี่ยวชาญด้านเส้นผม (American Board of Hair Restoration Surgery) ผมจึงได้เข้ามาพูดคุยกับคุณหมอ และคุณหมอก็ให้ความรู้ผมดีมาก ตอบทุกคำถามไขข้อข้องใจให้ตัวผม หาแนวทางร่วมรักษาเส้นผม หาวิธีที่จะดูแล และใส่ใจผม ด้วยผลสุดท้ายวิธีที่เราเลือกกันแล้วมันตอบโจทย์ผมมากที่สุด  คือ การปลูกผม

 ซึ่งเคสของผมก็พิเศษกว่าใครๆ เนื่องจากศีรษะผมล้านค่อนข้างเยอะ พื้นที่กว้างและมีเวลาไม่เยอะ ต้องการผลที่รวดเร็ว คุณหมอบอกว่าผมต้องทำแบบ คอมโบคือการใช้ 2 วิธีร่วมกัน คือการทำแบบเทคนิค FUT และ เทคนิค FUE  ผมกลัวมากครับ กลัวเจ็บกลัวการผ่าตัด แต่พอขึ้นเตียงจริงๆ แล้วขอบอกเลยครับ ว่าผมไม่เจ็บเลย หลับตลอดการทำปลูกผม รวมๆ แล้วผมใช้กราฟในการปลูกผมไปที่ 6,300 กราฟ ซึ่งไม่น้อยเลยครับ หลังจากผมทำการรักษาผมใช้เวลาพักฟื้นอยู่ประมาณ 5 วันก็ออกไปใช้ชีวิตปกติครับ แต่จุดที่มันยากลำบาก มันไม่ได้อยู่ที่ข้างต้นที่ผ่านมาครับ มันอยู่หลังจากนี้มากกว่าเพราะเวลาผ่านไปได้ เดือนกว่าผมที่ปลูกร่วงไปแทบหมดครับ ผมตกใจมาก กลัวมากว่าจะไม่ขึ้น กลัวมากที่จะเจ็บตัวฟรี แต่คุณหมอและทีมงานให้ความรู้และกำลังใจผมมาตลอดให้ผมอดทนรอหน่อย ซึ่งผมก็รอเวลามาเรื่อยๆ ครับเกือบ 10 เดือนกว่าๆ จนผมที่ปลูกไปขึ้นมาแน่น หนา กลับมามีผมที่หนาแน่นอีกครั้ง

ผมต้องขอบคุณมากๆ ครับ ที่ใส่ใจดูแล ให้ผมกลับมามั่นใจ กลับมาใช้ชีวิตได้ปกติ  กล้าที่จะแสดงออก กล้าที่จะออกไปสังคม และผมกล้าที่จะถ่ายรูป จึงอยากเขียนมาขอบคุณคุณหมอปุ้ม กุลกานต์ อมรพัฒนา BHI CLINIC ขอบคุณมากๆ จริงๆ ครับ ที่เปลี่ยนชีวิต  เปลี่ยนวิธีคิด และเปลี่ยนคนๆ หนึ่ง

ความพึงพอใจจากผู้ใช้บริการ

ปลูกผมถาวร
The nurses who took care of me throughout the day were so kind and caring The care from the nurses and doctor was amazing. Easy to get there by cab. T
Kai Ibrahim, Singapore
Kai Ibrahim, Singapore
ปลูกผมถาวร

The nurses who took care of me throughout the day were so kind and caring The care from the nurses and doctor was amazing. Easy to get there by cab. The staff was nice enough to get me a metered cab after each visit. Started by filling up personal info for registration followed by consultation by Dr Kulakarn. She’s a nice lady. Gave the patient the autonomy on the procedure and we came to what suits best.

Implants were done nicely. I had about 2500 done. Results are great after a week. The facility is amazing. Lunch and dinner were provided. The nurses who took care of me throughout the day were so kind and caring. Commendable.
I would highly recommend this clinic.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
Good during the surgery day and kind people Received 3000 grafts FUE six days ago. Good during the surgery day and kind people. By now, it is OK, but
Unknown, Thailand
Unknown, Thailand
ปลูกผมถาวร

Good during the surgery day and kind people Received 3000 grafts FUE six days ago. Good during the surgery day and kind people. By now, it is OK, but itching.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
The doctor has the artistic insight apart from the knowledge I have had four transplants done previously but unfortunately, they did not fill in the r
Bryan, Germany
Bryan, Germany
ปลูกผมถาวร

The doctor has the artistic insight apart from the knowledge I have had four transplants done previously but unfortunately, they did not fill in the right temporal lobe correctly. It looked thin and unnatural where my hairline met my forehead and above. For $1500 dollars they did about 600 grafts, 500 on the right side and 100 on the left which didn’t really need much work. They will not do a surgery for less than that price because it is not worth for them. It so that I overpaid a little bit but they did do a no shave option. I didn’t have to deal with the social discomfort of post-surgery. It has only been less than two months and I feel like a new person. More confident and like I can put on any outfit without saying, this is something only a person with a full head of hair can wear.

I think she is the most skilled surgeon in the business, she knows what needs to be done and how to get good results. She has the artistic insight apart from the knowledge and her prices are a fraction of what you would pay in the U.S. She also does the important work herself and her technicians help with the less important parts. All but the very best clinics just tell the technicians what to do.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
I had 2500 graft from the FUE procedure and the Dr Kulakarn Amonpattana was and is amazing. My results are great, I will be back for another and I can
Kevin, Canada
Kevin, Canada
ปลูกผมถาวร

I had 2500 graft from the FUE procedure and the Dr Kulakarn Amonpattana was and is amazing. My results are great, I will be back for another and I can easily say I will be referring many clients her way.

Excellent overall service.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
I was very satisfied with the experience and thought the staff were so nice to the patients I chose this clinic for my hair transplant because past pa
Anonymous, Canada
Anonymous, Canada
ปลูกผมถาวร

I was very satisfied with the experience and thought the staff were so nice to the patients I chose this clinic for my hair transplant because past patients seemed to be satisfied. From my online research, everything looked good. I knew I was getting a nice deal because I visited some other clinics while in Bangkok and compared prices. Maple had no extra costs and the rates were reasonable. It’ll be another four or five months before I see the final growth.

The clinic’s service and personnel were excellent. I was very satisfied with the experience and thought the staff were so nice to the patients. I would say the transplant went well. For now, I’ll give them four stars for customer service because everyone did their jobs properly, but I can’t evaluate the actual results yet. So far, the hair at the front of my scalp is growing, but there’s not a significant amount yet. I’ll have to review it again after four months.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
Pleasant clinic to visit Hair transplant. This was my fourth visit to the clinic and Dr Kulakarn. She is a magician when it comes to her work and is b
Marcus, Austria
Marcus, Austria
ปลูกผมถาวร

Pleasant clinic to visit Hair transplant. This was my fourth visit to the clinic and Dr Kulakarn. She is a magician when it comes to her work and is backed up my a lovely support team.

Pleasant clinic to visit. I chose Dr Kulakarn because of her very high reputation in this area.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
They were extremely professional and accommodating. I had a FUE procedure recently (3000 grafts). It is too early to say anything about the results, b
Nitin, US
Nitin, US
ปลูกผมถาวร

They were extremely professional and accommodating. I had a FUE procedure recently (3000 grafts). It is too early to say anything about the results, but everything good so far. The hairline is aesthetically pleasing, and the donor area looks neat.

The doctor and her staff were extremely professional and accommodating. Cost wise it was decent too. I paid about 1.5$ per graft. Overall, a good choice if you are looking for a clinic in Thailand.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
I was pleasantly surprised After extensive considerations on FUE vs FUT, I opted for the latter as the success rate is higher. My FUT procedures went
Gerald, Singapore
Gerald, Singapore
ปลูกผมถาวร

I was pleasantly surprised After extensive considerations on FUE vs FUT, I opted for the latter as the success rate is higher. My FUT procedures went smoothly like clock work. Being someone with a low threshold for pain, I was pleasantly surprised the local anesthetic applied was very effective – I not only didn’t feel any pain at all during the harvesting cut but also throughout the entire hair planting stage. In fact, I didn’t feel anything for the most part, and neither did I see much blood. I had 3,000 grafts and entire process lasted 8 hours. I attribute the smooth procedures to the professional works carried out by both the doctor Kulkarn and her team of clinical staff.

I did extensive evaluations of top hair transplant clinics in Thailand. I eventually finalized on Maple Clinic due to factors including good feedbacks from customers, lower HT cost, doctor Kulakarn’s HT experience, and the clinic’s internals focusing largely on the clean surgical room. Her team of clinical staff are not only very courteous and helpful but also very professional too. All these provided comfort and lifted my feel-good post-operation assessment. Lastly, for those who are evaluating HT clinics, doctor Kulakarn is an experienced doctor who is courteous, humble, very helpful, and communicates with you directly and promptly by emails. She is beautiful too. She even spoke to me over long distance phone call that I requested before I put pen to paper to proceed with FUT. The bottom line is I am glad I chose Maple Clinic and strongly recommend to those who intend on doing hair transplant in Thailand. Her clinic is located 30km outside of Bangkok but is a plus as it allowed me to recuperate post op away from crowded and stressful Bangkok city.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
They are skilled artisans in creating a natural looking hairline In October of 2017, I arrived in Nakompathon for an FUE hair transplant procedure at
Dan, US
Dan, US
ปลูกผมถาวร

They are skilled artisans in creating a natural looking hairline In October of 2017, I arrived in Nakompathon for an FUE hair transplant procedure at Maple Clinic. Approximately 3500 grafts were transferred to the receding frontal section of my hairline. The procedure took one day. The staff of Maple Clinic is extremely hospitable and courteous and they are skilled artisans in creating a natural looking hairline. After ninety days, I can see that the entire front section of my hairline is growing back and I will report the final results in the next six months. I would highly recommend this organization. Maple Clinic has an excellent team of hair restoration experts.

Highly recommended. Very skilled team of hair restoration artists and craftsmen.

www.whatclinic.com
ปลูกผมถาวร
My treatment was very professional, the staff were so pleasant and accomodating to me in so many ways. The lead surgeon went out of her way to show me
Adrian, Australia
Adrian, Australia
ปลูกผมถาวร

My treatment was very professional, the staff were so pleasant and accomodating to me in so many ways. The lead surgeon went out of her way to show me through all the steps even while I was in a sedated state through out the surgery. Just a well organised team, if only things worked this well in the western world.

Again I cannot speak highly enough off the lady surgeon (Kulakarn).
She took the time the day before the surgery to talk over the many different questions and type of results I was looking for. After a lot of chatting and information sharing (as I have had a previous procedure at another BANGKOK clinic) we both settled with a plan for the surgery the following day. Her English is great, so the communication was very clear.
Her junior staff took good care of me, drove me to my accomodation, booked me in for the night. Picked me up the following day, it was a very long day in surgery, she took her time and did a fantastic job with it being such a long procedure.
For any westerner looking to have a hair transplant procedure in Bangkok, “Maple Clinic” is the place to go, extreamly well priced and GREAT service and care all round!
My local doctor in my country removed the stitches from my head a week later and commented on how great of a job the donor area was stitched up.

www.whatclinic.com